Založ si blog

Škola tam, škola tu. . .

V súčasnosti máme na Slovensku viac ako tri desiatky vysokých škôl. Výber je naozaj pestrý a maturant, budúci vysokoškolák, si môže bez problémov vybrať.

 

Rozhodnúť sa môže pre verejnú, štátnu, súkromnú, ale aj zahraničnú vysokú školu. Existuje veľa názorov o tom, ktorá škola je kvalitná. Lenže sto ľudí, sto chutí. Ako maturant, ktorý názor mám brať do úvahy? Svojich rodičov? Svojich kamarátov?

 

Hovorí sa, že čím viac vysokých škôl, tým viac vzdelaných ľudí. Podľa mňa to ale nie je pravda z toho hľadiska, že nie je dôležitá kvantita vysokých škôl, ale kvalita. Taktiež existuje veľa názorov o tom, na čo je dobrá vysoká škola. Vysoká škola nie je dobrá len na to, aby človek mal nejaký titul, našiel si „vysnívanú“ prácu a splnil si svoj cieľ. Škola dáva študentom najmä veľa zručností, poznatkov, informácií a skúseností do života.

 

Ľudia si často kladú otázku, že načo mi je vysoká škola, keď aj tak budem pracovať „ledva“ za minimálnu mzdu alebo nebodaj skončím na úrade práce. Podľa mňa na úrade práce môžem skončiť či s vysokoškolským vzdelaním alebo bez neho. Keď chcem pracovať, tak budem pracovať, keď nie, tak nebudem.

 

Aj keď je výber naozaj pestrý, škôl je veľa a študentov ubúda. „Napokon, potvrdila to aj Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA), ktorá sa aj v minulom roku zaoberala hodnotením fakúlt vysokých škôl. Z jej zistení vyplynulo, že počet prihlásených študentov od roku 2007 každý rok postupne klesá, z takmer 85 tisíc na 60 tisíc. Vlani bola prvýkrát prekročená hranica, pri ktorej bol počet prihlásených uchádzačov nižší ako plánovaný počet prijatých. Všetko nasvedčuje tomu, že tento klesajúci trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.“ (ARRA 2014)

 

Nie je v mojej kompetencii, aby som súdil, či je na Slovensku veľa škôl, či sú kvalitné, ktoré by sa mali zatvoriť, ktoré by mali rozšíriť svoje akreditované študijné programy. Treba len vedieť a správne sa rozhodnúť, čo chcem po skončení strednej školy robiť. Keďže ja som sa rozhodol ďalej študovať a stal som sa vysokoškolákom, mám len jeden názor. Kto nevyskúša, nevie. Nie je dôležité vyštudovať školu, ale pokúsiť sa o to. Keď človek nezvládne vysokoškolské štúdium, aspoň si odnesie so sebou veľa do života. Tak isto sa mu otvoria brány do „sveta“, rovnako ako i absolventovi vysokej školy. Akurát že tie brány budú trošku iných „rozmerov“.

 

 

 

 

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 13181x
Priemerná čítanosť článkov: 13181x

Autor blogu

Kategórie

Archív